Alilämpöä uurnilla

Helteet eivät valitettavasti näy EU-vaalikuumeena. Ennakkoäänestys on ollut jopa laiskempaa kuin viisi vuotta sitten. Tämä on yllättävää ainakin kolmesta syystä.

Ensinnäkin, EU on tällä hetkellä tienhaarassa ja olisi hyvä tietää, mitä kansalaiset unionin tulevaisuudesta ajattelevat. Toiseksi kansalaisilla on nyt poikkeuksellisen hyvä ja kattava ehdokaskaarti, josta valita Suomen edustajat Brysseliin seuraaviksi viideksi vuodeksi. Kolmanneksi kotimaan poliittinen tilanne on historiallisen kiinnostava, ja sunnuntain vaaleja voi hyvällä syyllä pitää tulevien eduskuntavaalien esivaalina.

***

Euroopan unioni on risteyskohdassa ainakin rahaliiton, yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan suhteen sekä energiapolitiikan suhteen.

Rahaliitto on euron kriisin myötä kehittynyt ennustettua nopeammin. Päätöksiä on jouduttu tekemään ainakin osin selkä seinää vasten. Toisaalta nyt unionilla pitäisi olla välineet estää vastaavien tilanteiden syntyminen jatkossa. Joka tapauksessa rahaliitto on muuttunut kriisin myötä syvästi ja muutos on vielä kesken. Mihin suuntaan rahaliittoa halutaan jatkossa kehittää, jos vaihtoehtoina on pankkiunioni, fiskaaliunioni tai euromaiden liittovaltio? Mitä mieltä ovat suomalaiset?

Ukrainan kriisin myötä uudelleenarvioinnin kohteeksi ovat joutuneet myös EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä energiapolitiikka. Konkreettisia, yllättäen akutisoituneita kysymyksiä ovat mm. mitä unionin yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on tulevaisuudessa, miten EU hoitaa Venäjä-suhteitaan ja kuinka riippuvaisia voimme olla unionin ulkopuolelta tuotavasta energiasta. Näihin kaikkiin on mahdollisuus ottaa vaaliuurnilla kantaa.

***

Äänestysinnon ei pitäisi jäädä myöskään vaihtoehdoista kiinni. Suomalaisille tarjotaan näissä vaaleissa poikkeuksellisen kokeneita ja kiinnostavia ehdokkaita koko poliittisen kentän leveydeltä.

Kokoomuksesta tarjolla on liuta kansanedustajia ja jopa kaksi ministeriä. Sosialidemokraattien lista on keskiraskas, mutta varsinaiset huippunimet puuttuvat. Myös perussuomalaisten lista on tasaisen vahva, koska lähes kaikki ”Soinista seuraavat” ovat ehdokkaina. Keskustan listalla istuvat mepit ovat vahvoilla, mutta suurin kiinnostus liittyy puolueen äärilaitoja edustaviin Paavo Väyryseen ja Olli Rehniin. Vihreiden vaalivankkureita vetää jo ensimmäisissä eurovaaleissamme kunnostautunut Heidi Hautala.

Tällä kertaa EU-vaalit ovat myös leimallisen sisäpoliittiset. Kotimaan politiikka on poikkeustilassa johtuen muutoksista päähallituspuolueiden johdossa. SDP:n Antti Rinne joutuu varsinaiseen tulikokeeseen johtaessaan puolueensa eurovaaleihin vain pari viikkoa valintansa jälkeen. Kokoomus käy nämä vaalit vielä Kataisen johdolla, mutta eittämättä samanaikainen kilpa hänen seuraajastaan tuo sävyjä myös eurovaaleihin.

Politiikan syksystä tulee poikkeuksellisen kiivas ja kiinnostava. Eurovaaleja tulkitaan joka tapauksessa ainakin jossain määrin myös eduskuntavaalien esivaaleina. Toivottavasti suomalaiset antavat äänensä myös siihen keskusteluun etukäteen, kun siihen kerrankin on näin oivallinen tilaisuus.

Author: Anna-Mari Vimpari