Kaksi poliittista kamppailua, kaksi tapaa viestiä

Lähes samaan aikaan käytävät henkilövaalit kokoomuksessa ja SDP:ssa tarjoavat mielenkiintoisen tilaisuuden vertailla puolueiden viestintää ja julkisuuskuvaa. Henkilövaali ei ole nimittäin vain henkilövaali, vaan mahdollisuus viestiä koko puoluetta ulospäin.

Hallituksen kakkospuolue SDP valitsee tänä perjantaina, johtaako sitä tulevaisuudessa Jutta Urpilainen vai Antti Rinne. Kokoomus valitsee väistyvän Jyrki Kataisen tilalle johtajan 13.–15. kesäkuuta Lahdessa.

Henkilövalinnat ovat politiikassa medialle lähes kiinnostavinta antia: on henkilöitä, tunteita, taistelua ja kamppailua. Henkilövalintojen yhteydessä koko puolue kiehtoo myös yleisöä.

Kun SDP:n pj-taisto on aivan loppumetreillä, uskaltaa jo sanoa: Puolue menetti hienon mahdollisuuden tuoda itselle tärkeitä teemoja esiin houkuttelevasti. Rinteen ja Urpilaisen yhteisiä väittelytilaisuuksia on ollut vain kaksi kappaletta. SDP ei puolueena ole noussut esiin, herätellyt uusia kannattajia.

Kokoomuksessa kampanja on hädin tuskin alkanut, ja luvassa on koko Suomen mittainen kiertue. Ensimmäisen tapahtuman teemana on tietenkin työ. Kokoomus on halunnut johdonmukaisesti eroon rikkaan eliitin puolueen leimasta. Profiloihan presidenttiehdokas Sauli Niinistökin itseään vuoden 2006 kampanjassa ” työväen presidenttinä”. Kiertue on oiva tapa ottaa areena haltuun ja määritellä itsenäisemmin kuin tv-tenteissä, mistä puhutaan. Kiertueohjelman perusteella kokoomus haluaa puhua työn lisäksi arvoista, Euroopasta, turvallisuudesta, sivistyksestä ja tulevaisuudesta.

Miksi SDP:ssä ei ole otettu areenaa haltuun? Henkilövaalien erot selittävät osan laimeudesta.

Yksi syy on vaalin luonne: SDP:ssa on käynnissä tiukka linjavaali. Puolueen suunta näyttää erilaiselta riippuen siitä, luotsaako sitä perinteisenä pidetty ay-konkari Antti Rinne vai oikeiston kaveeraajaksi moitittu ja uudistusta korostava Jutta Urpilainen. Sosiaalidemokraattinen puolue on jakautunut kivuliaalla tavalla, ja sisäinen taisto on kiivasta. Energiaa yhteisen puolueviestin muotoiluun tai rummuttamiseen on varmasti vähemmän kuin kokoomuksessa.

Kokoomuksessa puheenjohtajavaali näyttää olevan ”kevyempi” henkilövaali. Ehdokkaat ovat erilaisia tyyppejä, mutta puoleen linja tuskin kääntyy oleellisesti Kataisen linjaan verrattuna. Paula Risikon, Jan Vapaavuoren ja Alexander Stubbin on helpompi vetää yhteistä kiertuetta kuin SDP:n roolin aivan eri tavalla näkevien Antti Rinteen ja Jutta Urpilaisen.

Toinen syy on ehdokkaiden määrä. Kun ehdokkaita on kaksi, jakolinjat syvenevät. Kolmikon kesken kisa pysyy raikkaampana. SDP:n sisältä viitataan ehdokkaiden ”aikatauluongelmiin”.

SDPn yhteisen viestinnän laimeuteen on siis hyviäkin perusteluja. Mutta silti. Lopputulos tukee politiikan tarkkailijoille tuttua tarinaa, jossa kokoomuksessa viestintää johdetaan ja toteutetaan systemaattisemmin kuin muissa puolueissa. Selvää on se, että ennen kevään 2015 superkoitosta, eduskuntavaaleja , jokainen puolue haluaa parantaa ja uudistaa viestintäänsä. Tulokset on kiinnostava nähdä.

Author: Heli Suominen