Päätöksenteon vaikeudesta

Yhdysvaltojen viime tiistaisissa vaaleissa demokraattien odotettu rökäletappio jäi verrattain maltilliseksi. Senaatin voimasuhteet kääntyivät silti selkeästi presidentti Obamaa vastaan, vaikka lakien säätämiseen vaadittava 60 edustajan enemmistö jäikin republikaaneilta saavuttamatta. Edustajainhuoneessa puolestaan ero republikaanien hyväksi on suurin sitten toisen maailmansodan.

Yhdysvaltalaisen päätöksentekojärjestelmän rakenteen vuoksi asiantuntijat povaavat Obamalle erittäin vaikeaa loppukautta, sillä republikaanit aikovat omien sanojensa mukaan pyhittää seuraavat kaksi vuotta Obaman esitysten vastustamiselle.

Republikaanien ja demokraattien linjat eroavat toisistaan etenkin sisäpolitiikan osalta. Obamacare,alaikäisten maahanmuuttajien kasvava määrä, Missourin rotumellakat sekä viimeisimpänä Yhdysvaltain maaperällä ilmenneet Ebola-tartunnat olivat kaikki esillä vaalikampanjoissa, ja keskustelut jatkunevat nyt valitussa senaatissa. Toisaalta edellä mainittu päätöksenteon rakenne on omiaan lamauttamaan lainsäädäntöprosessin, mistä syystä suurien sisäpoliittisten kysymysten mustavalkoiset ratkaisut voivat olla hankalia saada aikaan. Tämä siis siitä huolimatta, että republikaanien vaalilupauksiin kuului olennaisena osana päätöksenteon udelleen käynnistäminen.

Sisäpoliittisten erimielisyyksien takia katseet kääntyvätkin ulkopolitiikkaan. Kansa vaatii päättäväisyyttä, ja republikaanisenaattorit lupailevatkin muutoksia paitsi Lähi-Idän politiikkaan ja Kiina-suhteisiin, myös suhtautumiseen Ukrainan kriisiin. Etenkin ISIS-järjestön teloittamat amerikkalaiset puhuttivat maata vaalien alla, ja perusamerikkalaisten huoli omasta turvallisuudestaan kasvaa päivittäin. Republikaanisenaattorit vaativat vaalipuheissaan aiempaa kovempaa ulkopoliittista linjaa, ja vaalien lopputulos osoittaa, että moni kansalainen kannattaa sitä. Yhtälailla näihinkin päätöksiin kuitenkin tarvitaan myös presidentin tuki.

Suomalaisille ja eurooppalaisille yritykselle hyödyllinen tieto lienee se, että pitkälti ainoa asia, josta demokraatit ja republikaanit ovat samaa mieltä, on vapaakauppa. Näin ollen lienee perusteltua olettaa, että jos Obaman näennäiseen saamattomuuteen kyllästyneet kansalaiset halutaan pitää tyytyväisinä, on Yhdysvaltain intressissä edistää EU:n ja USA:n välistä kauppasopimusta.

Kriitikot kuitenkin epäilevät markkina-alueiden yhteistyökykyä. USA:ssa senaattitasolla arvellaan kiistan geenimuunnelluista tuotteista hidastavan neuvotteluja, kun taas EU:ssa ongelmana pidetään edelleen sopimuksen investointisuojaklausuuleja.

Sopimusta edistävät osapuolet pitävät pikaisen ratkaisun syntyä paitsi toivottavana, myös mahdollisena, kun taas vastustajat mielellään neuvottelisivat yksityiskohdista useamman vuoden. Oli miten oli, yhteisen sopimuksen aikaansaaminen tuntuu olevan kaikkien osapuolten intresseissä, kunhan kynnyskysymykset saadaan sovittua kaikkia miellyttävällä tavalla.

Kirjoittaja seurasi hiljattain Yhdysvaltain vaaleja Washingtonissa ja New Yorkissa.

Kirjoittaja: Niklas Mannfolk